Högst rankade sneakerbutiken i Sverige 🇸🇪

Fri frakt inom Sverige 📦

Köp nu, betala senare med Klarna

Varför är Nike Dunk Low Panda så populär? - Skälen och historian till dess framgång

Oavsett om du är en samlare, ett sneakerfan eller bara en modeälskare, är det svårt att ha missat Nike Dunk Low 'Panda’. 

När vi tänker på vanliga sneakers och tidlösa klassiker tänker vi vanligtvis på Air Force 1 'Triple White', den vita/gröna Stan Smith hos adidas eller Chuck Taylor från Converse.

Det här är välkända modeller som har funnits i decennier. De finns nästan alltid i lager hos vanliga återförsäljare och säljs dagligen ut i bra mängder.

Det är därför dessa modeller är så viktiga: det är här pengarna finns för varumärkena.

Sedan 2020 har det uppenbarligen känts som att Dunk 'Panda' sakta men säkert har infiltrerats i denna pool av bästsäljare som sprider sig till fötterna på sneakerfans som en epidemi.

Så vi kan med rätta fråga oss varför Nike Dunk 'Panda' har blivit så populär. Är det en slump? En pump av sociala nätverk? Eller en skarp strategi från Nike?

MARKNADSFÖRINGSSTRATEGIN 

Har Nike Dunk Low 'Panda' en berättelse som håller med sig? Inte riktigt.

Så varför ser vi dem överallt?

Framgången för Dunk Low 'Panda' är verkligen inte resultatet av en enda faktor utan resultatet av en väl genomtänkt marknadsföringsstrategi från Nike.

Om vi ​​går tillbaka till åren före 2019 (och kvar under de senaste 10-15 åren), var Nike Dunk inte särskilt i rampljuset hos varumärket Swoosh. Under denna period var nästan alla släpp av modellen släpp i skateboardgrenen alias Nike SB.

Exempel inkluderar Nike SB Dunk Low Marty McFly från 2015 eller Nike SB Dunk Low DJ Clark Kent x Primitive 112 från 2013. "De La Soul"-paketet hade också firat 10-årsjubileum och släpptes på nytt. Hypen fanns dock inte riktigt där. Dessa var fortfarande finsmakaresläpp.

Under 2019 samarbetade den berömda designern Virgil Abloh med Nike för att skapa the Ten-kollektionen, en samling av 10 ikoniska sneakers som återbesökts för att överskrida varumärkets katalog och lägga till denna modedimension som var i skuggan.

Kom ihåg att detta samarbete skedde i ett sammanhang där adidas och Kanye West hade tagit en mycket stor del av marknaden med linjen adidas Yeezy. The Ten kommer att bli en riktig återhämtning för Nike i det här tävlingssammanhanget.

The Ten inkluderar dock ingen Dunk. Partnerskapet slutade dock inte där och Virgil arbetade med Nike på andra modeller och färgställningar efteråt.

Designern var själv ett stort skateboardfan och gav oss ett 3-pack Nike Dunk Low x Off White (inte SB) som återupptände lågan i basketsilhuetten Low-Top i december 2019.

Från det ögonblicket föll Nikes strategi långsamt på plats (även om vi inte riktigt insåg det då).

Under 2020 kommer Nike att släppa ett mycket begränsat och kontrollerat antal Dunk Low och Dunk High. Nästan alla utgåvor kommer att märkas SP for Special Project och kommer därför endast att finnas tillgängliga på Tier-Zero-konton, det vill säga de mest selektiva och i mycket begränsade kvantiteter.

För att citera några av de mest framstående:

- Nike Dunk Low SP 'Syracuse', 'Kentucky' & St. John's pack.

- Nike Dunk Low SP 'Veneer', 'Ceramic' & 'Plum'-paketet

- Nike Dunk High 'Varsity Maize 

& Mer

Allt detta ledde givetvis till högre andrahandsmarknadspriser för siluetten och därmed ett högt upplevt konsumentvärde. Priset på gamla Dunk-utgåvor började till och med stiga i detta marknadsföringsmomentum.

Denna skickliga användning av knapphet kommer gradvis att skapa ett otillfredsställt krav på modellen.

Parallellt har Nike även avslutat sina releaser med nya varianter av Dunk som Dam Nike Dunk Low Disrupt och andra stora samarbeten med Ben & Jerry's, Ambush eller Comme des Garcons.

NIKE DUNKS ERA
2021 går vi in ​​i en fas 2 där efterfrågan är på topp och Nike slår upp portarna. Jag minns i slutet av 2020 att många rykten snurrade kring det faktum att Footlocker skulle sälja Dunks till det nya året. Dessa rykten visade sig vara sanna och gällde så småningom många Nike-återförsäljare:

Från 2021 till nu har Nike Dunk-släppen inte slutat falla: Dunk Low, Dunk High, Dunk SB, samarbeten och till och med Dunk Mid.

Efterfrågan var enorm och alla de första släppen sålde slut snabbt.

Nike kommer att lägga ett andra lager av hype med Virgil Abloh under sommaren 2021 med Off-White x Nike Dunk Low Collection "The 50".

Detta unika paket släppt som en exklusiv åtkomst endast på SNKRS-appen, har avböjt dunk i flera kombinationer av material och färger som aldrig tidigare setts.

Fenomenet har avtagit något sedan slutet av 2022 men Nike släpper dem fortfarande i en jämn takt.

NIKE DUNK PANDA: VARFÖR SER VI DEM ÖVERALLT?
Förutom denna progressiva marknadsföringsstrategi som återför hypen till sitt maximala på silhuetten av Nike Dunk, kommer swoosh-företaget att driva fram Panda-färgerna på ett mycket smart sätt.

Fallet med Nike Dunk Low 'Panda' är mycket intressant i alla dessa strategier eftersom det är ett undantag jämfört med andra färgställningar. Och detta val är helt klart frivilligt från Nike.

Först och främst kommer smeknamnet Panda naturligtvis från parets svarta och vita färger och deras placering på dess struktur. Denna enkla, effektiva, lätta att bära och som talar till de flesta färgerna är helt och hållet en del av framgången för paret.

För det andra är silhuetten av Dunk Low en av de mest ikoniska hos Nike. Denna lågtoppsversion förblir diskret, minimalistisk med ett mycket klassiskt swoosh-märke och inlägg. Ursprungligen användes på basketplanerna, paret är nu fullt närvarande på gatorna och är lätt att bära på alla håll.

Slutligen har sociala nätverk givetvis spelat en nyckelroll i modellens kommunikation och virala effekt. Influencers, fans, bloggare, innehåll av alla slag är tillgängligt via alla medieplattformar om ämnet.

ETT PAR FÖR HELA FAMILJEN OCH FÖR ALLA SMAKER.

Som om det inte vore nog har Nike Dunk Panda släppts i många varianter sedan 2021.

Först en hel familjestorlek för alla åldrar, "Next nature"-versioner med mer återvunnet material, och till råga på allt finns den färgblockerande Panda också tillgänglig i Nike Dunk by You-programmet som låter dig skapa din egen Dunk.

Gilla det eller inte, Nike Dunk Low 'Panda' kommer utan tvekan att finnas kvar som en av den hetaste modellen som någonsin släppts. Det bevisar än en gång varumärkens förmåga att spela på sina bästsäljares livscykler för att sätta dem på paus och återuppliva dem med genomtänkta och välorganiserade marknadsföringsstrategier.

 Spana in vårt utbud av populära Nike Dunks här! 

 
 
REA
 
 
REA
 
 
 
 
REA

Gå med i vårt nyhetsbrev

Bli en del av Soleplus ⭐

Låt oss hålla kontakten!

Prenumera på vårt nyhetsbrev för att få information om kommande kampanjer och erbjudanden först!

Vid frågor eller funderingar, kontakta oss på kontakt@soleplus.se